Vardagsmotion

Allt för många fokuserar träning till något som enbart sker en eller ett par gånger i veckan på ett gym. Under dagen sitter man still framför en dator på ett kontor och på eftermiddagen tas bilen ner till gymmet för att hålla ”kroppen i form”.522337-urban-runnerSjälvklart är träning något mycket viktigt men allt för många underskattar den vardagsmotion som går att få i vardagen. Vardagsmotion som många gånger väger tyngre gällande vikt och mående än vad enstaka träningstillfällen gör. Som exempel kan nämnas att den som tränar tre timmar varje vecka kommer att vara fysiskt aktiv i 3% av sin vakna tid. Det är betydligt mindre än den tid som exempelvis läggs ner på TV-tittande. Att ändra sina vardagsrutiner är därmed bland det viktigaste för en hälsosam livsstil.Några vardagssteg på vägen är:

  • Ställ dig upp! – Bara genom att stå och jobba istället för att sitta ner ökar blodcirkulationen och kaloriförbränningen. Den som sitter förbränner hela 50% mindre än den som står gällande kalorier.
  • Ta trapporna – Ett klassiskt tips som återkommer jämnt gällande vardagsmotion. Men det är även ett av de bättre tipsen. Inte bara för att man rör sig mer utan också för att trappor är lite extra jobbigt för kroppen. Rörelser som gör att hjärtat får jobba lite mer under en kortare period är extra bra.
  • Micropauser – Ställ en timer på 30 minuter eller använd aktivitetsarmband som känner av om du står still för länge. Fördelen med aktivitetsarmbandet är att det känner av hur mycket man rör på sig och därmed krävs en viss aktivetet under pausen för att armbandet ska ”bli nöjd”
  • Utmana dig och andra – Stegräknare är en extremt billig och effektiv sak att använda för att mäta hur mycket man rör sig under en dag. För statistik och tävla mot andra. Sätt upp veckomål med tydliga belöningar om de nås.