Tydliga mål och motivation- viktiga träningsredskap

Vi är väl många som tycker att vi mår bättre av att träna. Lika många är vi nog också som är bekväma och lätt tappar motivationen. Det kan vara svårt att komma ihåg den där känslan du får efter träningen när den mjuka och sköna TV-soffan verkar så mycket mer inbjudande än en löptur i novembermörkret. Det svåra är helt enkelt inte att komma igång med träningen- det är att fortsätta med den.

Sätt upp mål

Ett sätt att behålla motivationen under en längre tid är att sätta upp tydliga mål. Det är viktigt att målen är realistiska, så att motivationen inte försvinner bara för att det känns som om målet aldrig kommer att nås. Forskare menar att det är vilken typ av motivation man har och inte hur mycket motivation som är det viktiga. Det kommer förmodligen vara mycket enklare att träna om du är motiverad av att du gillar att träna, snarare än att du måste eller bara gör det för att få en belöning.

Gilla det du gör

Det allra viktigaste för att behålla motivationen är att hitta en träningsform du verkligen gillar. Vissa saker är inte för alla, och det finns ingen mening med att tvinga sig själv att göra någonting som man verkligen inte gillar, bara för att någon annan sagt att det är bra för en. När du hittat en träningsform du gillar, så finns det en mängd små knep för att göra träningen ännu lite roligare: gör en rolig spellista med musik att lyssna på när du springer eller tränar i gymmet, köp nya kläder som är både snygga och bekväma att träna i, försök att dra med dig en kompis på träningspasset. Det är alltid roligare att göra saker tillsammans, och med en kompis på löpbandet bredvid kan ni pusha och utmana varandra och nå mål som är svårare att nå ensam.

Ställ inte för höga krav

Ställ inte för höga krav på dig själv, har du legat på latsidan ett tag kanske det inte är läge att börja ge sig ut och tok-springa en mil med intervallträning utan börja lugnt och öka på allt eftersom du känner att du blir starkare och får bättre kondition. Rom byggdes inte heller på en dag och försök få in motionstillfällen i din vardag som hela tiden kan hjälpa dig att komma i form igen. Gå i trappor istället för att ta hissen och promenera eller cykla till affären eller ditt arbete om det finns möjlighet till det. Då får du samtidigt lite bättre samvete och bara det ger ny energi, frisk luft dagligen och ork till att träna mer. Gör små cykelutflykter med familjen och ät middag ute i det fria om ni känner att det är svårt att hinna med motionen efter maten. Det finns alltid lösningar om man är beredd att se dem.