Kom igång med fria vikter

Att träna med fria vikter är ett utmärkt sätt att komma i form och har flertalet fördelar mot att träna med maskiner eller sin egna kroppsvikt.

Typ av vikt

Den kanske vanligaste fria vikten att träna med är troligtvis hantlar som finns i alla välutrustade gym. Då de dessutom är så pass små och behändiga brukar det för de flesta inte heller var något problem att införskaffa ett par själv om man hellre tränar hemma.Hantlar kommer dessutom i en stor mängd olika varianter. Allt ifrån fasta gummerade vikter till de klassiska byggbara alternativen där man kan lägga till eller ta ifrån vikter beroende på vad man just för tillfället har för behov.Gym har ofta uppsättningar av hantlar från de allra lättaste på något enstaka kilo till 25 eller 50 kilo.Andra typer av fria vikter är till exempel skivstången och kettlebells. Alla med sina egna för och nackdelar.

Fördelar

En av de största fördelarna med att träna med fria vikter är att rörelserna blir betydligt mer dynamiska. För att balansera vikterna och genomföra rörelserna stabilt och korrekt så krävs det att många olika muskler samarbetar. Betydligt fler än vad som krävs när man genomför de linjära rörelserna som träningsmaskiner erbjuder.Även i vardagen kan man märka av att träningen med de fria vikterna är till hjälp. Vid träning med fria vikter är det inte sällan man känner igen rörelsen från naturliga och vardagliga situationer då man behöver lyfta eller på något annat sätt förflytta saker.Att fler muskelgrupper används leder dessutom till att kroppen producerar mer tillväxthormon vilket i sin tur leder till att musklerna växer snabbare.För mer information om fördelen av fria vikter kan du läsa denna listan från hemmaträning.se.