Intolerans mot olika former av mat

Intolerans mot olika former av mat, det vill säga inte regelrätta allergier, är vanligare än vad många kanske kan tro hos delar av den svenska befolkningen. En hel del lider av intolerans av olika former utan att ens veta om det, så denna gång tänkte vi informera om några vanliga intoleranser och vilka ungefärliga symptom man kan förvänta sig om det skulle vara så att man lider utav dessa.matintolerans

Laktosintolerans

Den som lider av laktosintolerans utan att veta om det har en rad olika symtom som man kan titta efter. Om du vanligtvis blir gasig i magen då du dricker eller äter mjölkprodukter av olika slag, ofta får diarré, uppsvälld mage, eller i värsta fall magknip, ja då kan det vara laktosintolerans som spökar. Det bästa är att leta efter ett återkommande mönster och när du väl upptäckt ett sådant kan det då vara dags att kontrollera hur det verkligen står till. Det gör du antingen genom ett blodprov eller genom att dricka en lösning med laktos som ordineras av läkare. Den som får en positiv diagnos fastställd behöver dock inte hänga läpp alltför mycket. Trots att laktosintoleransen finns med en hela livet så kan du genom motverkande preparat som laktostabletter minska symtomen en hel massa, de gånger du faktiskt vill äta eller dricka något som innehåller laktos.

Glutenintolerans

Glutenintolerans handlar om att man inte riktigt mår bra av att äta proteinet gluten, som finns i sädesslag så som råg, vete och korn. Ett annat namn för glutenintolerans är celiaki, något som kan vara bra att veta om. Symptomen som kan skvallra om glutenintolerans är många, men några av de vanligaste är ordentlig trötthet, magproblem, kraftig viktnedgång utan någon vettig anledning, blod- och järnbrist, samt försvårade möjligheter att skaffa barn.

Histaminintolerans

Det är inte bara som pollenallergiker som man kan ha problem med histamin. Det finns även de som liter av histaminintolerans vid matintag. Histamin finns i en rad olika produkter som man kanske inte förväntar sig, så som mjölk- och köttprodukter som lagrats, spenat, tomat och en riktig bov i dramat är faktiskt rödvin, till mångas stora förtret. Det finns dock röda viner med lägre halter av histamin, så du som verkligen älskar ditt rödvin kan med andra ord andas ut. Vanliga symtom för dig som lider av histaminintolerans är huvudvärk, ont i magen med förstoppning eller diarré, kliande ytor på huden och snuva.